• 23 Nisan Mah. Atabulvarı Gizemler Plaza 3 No:5/17 Nilüfer / Bursa
  • 0 224 451 16 67
  • demiron@demironip.com
  • Patent Başvurularında Araştırma ve İnceleme Talebi Birlikte Yapılabilecek

    Tarih: 10/01/2019

    10.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre, ücretini ödemek kaydıyla başvuruyla birlikte veya başvuru tarihinden itibaren on iki ay içinde patent araştırma talebi ve araştırma raporunun bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde de ücretini ödeyerek patent inceleme talebi yapılabiliyor. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 02.01.2019 tarihli duyurusuna göre buna ek olarak talep edilmesi halinde araştırma ve inceleme talebi birlikte yapılabilecek.

    “Patent Araştırma ve İnceleme Raporunun Birlikte Düzenlenmesi Talebi” yeni bir seçenek olup, mevcut uygulama kapsamında araştırma ve inceleme talepleri yine ayrı ayrı yapılarak da başvuru işlemlerine devam edilebilecektir.

    “Patent Araştırma ve İnceleme Raporunun Birlikte Düzenlenmesi Talebi” seçeneğinin tercih edilmesi durumunda,

    • Araştırma raporunun olumlu olması halinde, inceleme raporu da düzenlenerek araştırma raporu ile birlikte başvuru sahibine gönderilecektir.
    • Araştırma raporunun olumsuz olması halinde ise başvuru sahibine önce araştırma raporu gönderilecek, ilgili araştırma raporunun tebliğ tarihinden itibaren üç aylık sürenin bitiminde inceleme raporu hazırlanması süreci başlatılacaktır.

    Böylelikle Sınai Mülkiyet Kanunu’nun kabulü ile patent işlem süreçlerinin kısaltılmasına ek olarak, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Patent Araştırma ve İnceleme Raporunun Birlikte Düzenlenmesi Talebinin beraber yapılmasını sağlamasıyla, patent işlem süreçlerinin daha da hızlanması beklenmektedir.