•   23 Nisan Mh. Atabulvarı Gizemler Plaza 3 No:5 K:3 D:17 Nilüfer Bursa
  • 0 224 451 16 67
  • demiron@demironip.com
  • Bremen Üniversitesi Proje Yönetimi ve İnovasyon Enstitüsü (IPMI) ile patent yönetimi konularında birlikte çalışacağız

    Tarih: 12/05/2018

    Demiron IP olarak kurucumuz İlker Demir’in Bremen Üniversitesi’ndeki eğitimi sırasında Sınai Haklar alanı ile tanışmasını sağlayan hocası Prof. Dr. Martin G. Möhrle’nin yönettiği Proje Yönetimi ve İnovasyon Enstitüsü (IPMI - Institute of Project Management and Innovation) ile Türkiye’deki şirketlere ve üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofislerine (TTO) inovasyon ve teknoloji yönetimi konularında hizmet vermek için birlikte çalışacağız.

    12 fakülteden oluşan Bremen Üniversitesi 2012 yılında, Almanya’da üniversitelerin akademik çalışmalarına göre derecelendirildikleri “University of Excellence” derecesine ulaşarak 11 elit üniversite arasına girmiştir. Üniversitenin işletme bilimi alanında çalışmalar yürüten ve şirketlerle ortak projeler yürüten IPMI’nin araştırma alanları inovasyon yönetimi, patent yönetimi, teknoloji yönetimi ve gelecek bilimidir.

    İnovasyon yönetimi alanında başarılı bir inovasyon için şirketler hangi özelliklere sahip olmalı, bu özellikler ölçülebilir ve değiştirilebilir mi gibi soruların cevapları aranırken, bununla ilişkili bir konu olan patent yönetimi alanında bir patentin okunmasına gerek olmadan önemli kısmını otomatik olarak anlamayı sağlayacak araçlar geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu araçlar ile ayrıca patent benzerlik araştırılması yapılarak benzerlik derecesi belirlenmektedir. Bunlar dışında sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde patentlenebilir konulardan olan “iş süreçlerinin patentlenmesi” IPMI’nin Bremen Üniversitesi’ndeki başka bir araştırma alanıdır.

    Enstitünün diğer konusu teknoloji yönetimi ile Roadmapping gibi metotlar ile orta ve uzun vadede teknoloji planlamasının yolları araştırılmaktadır. Bu kapsamda buluşlara kolay ulaşmayı sağlayacak metot ve yöntemler geliştirilebilir mi soruları ele alınmaktadır. Delphi yöntemi, senaryo yöntemi gibi metotlar kullanılarak gerçekleşen diğer araştırma alanı olan gelecek bilimi ile de gelecek hakkında olabileceklerin öngörülmesi üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

    Bremen Üniversitesi kampüsündeki IPMI’nin bulunduğu WING-binasında 16 Nisan 2018’de gerçekleşen toplantıya patent vekili ve Yüksek Endüstri Mühendisi İlker Demir, araştırma görevlisi Dr. Lothar Martin ve araştırma asistanı Hüseyin Caferoğlu katıldı. Toplantıda Türkiye’deki ekonomik gelişmeler ile şirketlerin araştırma ve geliştirme kapsamındaki ihtiyaçları ve birlikte çalışmanın alt yapısı hakkında konuşuldu.

    Birlikte çalışma kapsamında şirketlere ve TTO’lara öncelikle etkili patent yönetimi ile ilgili çözümler üretmek hedeflenmektedir. Özellikle Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynayan büyük şirketlere araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında inovasyon ve teknoloji yönetimi konularında destek sağlayarak doğru ürünü, doğru zamanda piyasaya çıkarmalarına yardımcı olacak alt yapının kurulması amaçlanmaktadır. Bunun için gerekli olan etkili bir patent yönetimini sağlamak üzere geliştirilen ve temelinde patent bilgilerinin araştırılmasını ve analizini kapsayan model tanıtılacaktır.