Patent ve Faydalı Model
“İnovasyon gücü, eskiden olduğundan daha fazla rekabet gücünün anahtarı olacaktır. Önümüzdeki beş yıl içerisinde satmak istediğimiz ürünlerin yarısını şimdiden geliştirmek zorundayız.” (Karl Heinz Beckurts, Alman Fizikçi ve Yönetici)
Rekabet gücünüzü belirleyen yeniliğe ve değişime olan isteğinizdir. Bu ise inovatif bakış açısı kazanmanız ile mümkündür. Sektörünüzün dünya çapındaki gelişmelerinden haberdar olmanız ve AR-GE çalışmalarınızı bu doğrultuda yürütmeniz, var olanı bulmanızın önüne geçecek ve kaynaklarınızı etkili şekilde kullanmanızı sağlayacaktır. Bir diğer ifadeyle inovasyon çalışmalarınızda önceliğiniz, geliştirmeyi düşündüğünüz veya geliştirdiğiniz ürün veya yöntemin dünya üzerinde yeni olup olmadığını tespit etmek olmalıdır. Bunu belirledikten sonra hangi koruma yolu ile korunabileceğine karar verebiliriz.
Patent nedir?
“Patent, buluşçunun korunmasını sağlayan ve başkasının buluşu kullanmasını yasaklayan devlet tarafından verilen özel bir haktır”. (Kaynak: Patentmanagement – Lothar Walter, Frank C. Schnittker)
Patent ile üçüncü kişilerin korunan buluşunuzu üretmesini, satmasını önleyebilirsiniz. Patent alabilmek için ürününüzün teknik bir buluş olması gerekir. Teknik Buluş, bir teknik problemi çözmek için doğa kanunlarının kullanılarak gerçekleştiği, rastlantısal olmayan, kontrol edilebilir teknik bir çözümdür. Geliştirdiğiniz teknik çözüm için Patent alarak ve yıllık ücretlerini ödeyerek başvuru tarihinden itibaren 20 yıl boyunca koruma hakkı elde edersiniz.
Patentlenebilirlik kriterleri nelerdir?
Geliştirdiğiniz teknik çözümün patent alabilmesi için sağlaması gereken üç kriter: yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilmedir.
Buluşun yenilik kriterini sağlaması için dünya üzerinde yeni olması gerekmektedir. Yani dünya üzerinde hiçbir yolla ifşa edilmemiş olmalıdır. Başka bir ifade ile tekniğin bilinen durumuna ait olmaması gerekmektedir.
Buluş basamağına sahip olması demek teknikte uzman kişi tarafından önceki teknik çözümlerden çıkartılamayacak bir buluş olması demektedir. Yani buluşunuzun önceki teknik çözümlerden yola çıkarak aşikâr bir şekilde ulaşılamayacak bir çözüm olması gerekir. Örneğin, önceki çözümlerde “hafif metal” ifadesi kullanılıp, sizin çözümünüzde “alüminyum” kullanmanız buluş basamağı sağlamayacaktır.
Buluşun sanayiye uygulanabilir olması ise tarım dâhil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte olması demektir.
Faydalı Model nedir?
Faydalı model, patentlere göre daha basit ve kolay ulaşılabilir teknik çözümler için alınabilmektedir ve buluş basamağı kriterini sağlaması gerekmemektedir. Kimyasal, biyolojik ve yönteme dayalı buluşlar Faydalı Model ile korunamamaktadır. Bu “küçük buluşların” Faydalı Model ile korunması süre ve maliyet açısından da daha uygundur. Faydalı Model ile başvurudan itibaren 10 yıllık bir koruma hakkı elde edebilirsiniz.
Patent araştırması nedir, neden gereklidir?
Etkili ve verimli bir Patent Yönetimi için Patent araştırması kaçınılmazdır. Patent araştırması, AR-GE çalışması öncesi tekniğin bilinen durumunu tespit etmek ve mevcutta olanı yeniden geliştirmenin önüne geçmek, korunan bir ürünü veya yöntemi ihlal etmemek, rakiplerinizin patent aktivitelerini gözlemlemek, potansiyel Lisans alıcıları tespit etmek ve yeni teknik çözümler için motivasyon ve fikir elde etmek gibi amaçlar için yapılabilmektedir (Kaynak: Patentmanagement – Lothar Walter, Frank C. Schnittker). Bu aşamada patent araştırma tekniklerine vakıf olmak ve yabancı dil bilgisi önem kazanmaktadır. Doğru yapılmış bir patent araştırması yapacağınız olası gereksiz yatırımların önüne geçecektir.
Patent Vekilinin önemi nedir?
Hukuken Türk Vatandaşlarının ve Türkiye Cumhuriyeti’nde yerleşim yeri olan buluş sahiplerinin patent vekili ataması zorunlu değildir. Ancak bilgi ve tecrübe gerektiren patent tarifnamesinin ve patentin koruma kapsamını belirleyecek olan istemlerin hazırlanması ve yaklaşık 2 ila 4 yıl arası sürecek olan patent süreci göz önüne alındığında yetkin bir patent vekili ile çalışmayı önermekteyiz. Patent vekilinizin bir patentten daha fazlasını verebilecek yetkinliğe sahip olması önemlidir.
Patent başvurusu nereye yapılır?
Patent başvurusu, Ankara’da bulunan Türk Patent ve Marka Kurumu’na (Türkpatent) yapılmaktadır.
Patent fiyatları ne kadardır?
Patent fiyatları Türkpatent kurumuna ödenecek olan harçlar ve patent vekiline ödenecek olan hizmet bedellerinden oluşmaktadır. Bir patent başvurusu, başvuru, araştırma ve inceleme aşamalarından oluşmaktadır. İlgili her aşamada kurum harçlarına ek olarak vekil hizmet ücretleri çıkacaktır.
Kuruma ödenecek harçlara buradan ulaşabilirsiniz:
http://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/fees/informationDetail?id=112
Yurtdışı Patent koruması nasıl olur?
Burada dikkat etmeniz gerek ilk konu, başvuru tarihinden itibaren bir yılı geçirmemenizdir. Bu süre içerisinde buluşunuzu uzun veya kısa vadede pazarlamayı düşündüğünüz ülkeleri vekiliniz ile paylaşmanızı ve size bu doğrultuda bir başvuru yolu önermesini talep etmenizi öneririz. Zira sıklıkla sorulan “dünya çapında bir koruma” yoktur ve yurtdışı başvuruları yüksek maliyetli olmakla birlikte seçtiğiniz ülkelere göre masrafların boyutu değişmektedir. Yurtdışı işlemlerde vekilinizin uluslararası bağlantı ve tecrübeleri size oluşacak masraflarda önemli rol oynamaktadır. Buluşunuzu sadece Avrupa’daki birden fazla ülkede korumak istiyorsanız, Avrupa Patent Ofisi’nde (EPO) bir patent başvuru yapabilirsiniz. Eğer Avrupa dışında da birden fazla ülkede korumak istiyorsanız Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nde (WIPO) Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) kapsamında bir patent başvurusu yapmanızı öneririz. Bunlar dışında da farklı bölgesel başvuru sistemleri mevcuttur. Yurtdışı başvurularda ayrıca devlet teşviklerinden yararlanabilirsiniz.
Demiron IP olarak elde ettiğimiz uluslararası eğitim ve tecrübelerimiz ile özenle seçilmiş uluslararası iş ortaklarımızla yurtdışı başvuru süreçlerinizi yürütmekten memnuniyet duyarız.
Patent ve Faydalı Model ile ilgili sorularınızda bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.